top of page

Beynimizden beklentilerimiz gerçekçilikten uzak olduÄŸunda, kendimizle olan iliÅŸkimize zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda yapamamanın yarattığı ekstra stres yüzünden, sürecimizi de baltalamış oluruz. Üstüne, deÄŸiÅŸtirmeye çalışıp da devam ettiremediÄŸimiz her giriÅŸim, hayal kırıklığımızı biraz daha arttırır.

 

Peki, yeterince bilgili ve istekli olduÄŸumuzu düÅŸünmemize raÄŸmen neden istediÄŸimiz deÄŸiÅŸiklikleri sürdüremeyiz?

​

  1. Bedenimizdeki tüm sistemler yakıt ekonomisiyle çalışır. Beynimiz “alışkanlıklar” geliÅŸtirebilmesi sayesinde, daha az enerji harcayıp daha az zihinsel alan kullanır, böylece baÅŸka ÅŸeylere odaklanabilmesi için kendine daha fazla imkan yaratır. Yani biz, minimum enerji tüketmek için alışkanlıklar oluÅŸturarak hareket eden canlılarız.

  2. HoÅŸumuza gitsin veya gitmesin, eylemlerimiz her zaman bir ihtiyacımızı karşılar. Bize iyi gelmeyen alışkanlıkları neden edinmiÅŸ olduÄŸumuzu ve onlardan nasıl bir “kazanç” saÄŸlıyor olduÄŸumuzu iyice anlamadan, onları saÄŸlıklı yaÅŸam alışkanlıklarıyla deÄŸiÅŸtiremeyiz. 

  3. Beynimiz “aÅŸinalık” sever. Yani, güvende hissettiÄŸi, onun için bilindik ve risksiz olan alanlar, durumlar ve eylemler, beynimizin stres ve duygularla ilgili bölümlerini yatıştırır. Dolayısıyla farkında bile olmadan, bilinçaltımızda alışkanlıklar geliÅŸir ve bu alışkanlıkları deÄŸiÅŸtirmek istediÄŸimiz zaman yoÄŸun bir dirençle karşılaşır, ekstra zorluk çekeriz.

​

Bu kısırdöngüyü kırabilecek olan ÅŸey, beynimizden gerçekçi olarak ne bekleyeceÄŸimizi öÄŸrenmek ve kalıcı deÄŸiÅŸim yaratabilmek için Nörobilim ve Davranış Bilimleri tarafından geliÅŸtirilen pratik araçları kullanmayı öÄŸrenmektir.

 

Transteorik Model (Transtheoretical Model - TTM) çatısı altında; Motivational Interviewing, Appreciative Inquiry, SMART Action Planning vb metotlar eÅŸliÄŸinde, Nörobilim ve Davranış Bilimleri tarafından geliÅŸtirilen Alışkanlık OluÅŸturma – Alışkanlık Döngüsü Kırma stratejileri ve pratiklerini kullanarak kiÅŸiye ve ihtiyaca özel sunduÄŸum koçluk programı, hedeflediÄŸin saÄŸlıklı yaÅŸam alışkanlıklarını kazanmanı ve sürdürmeni saÄŸlıyor. 

​

Başlıca Faydalar

 

  • GeliÅŸim Odaklı Zihniyet kazanma (Growth Mindset)

  • Davranış deÄŸiÅŸikliÄŸine yönelik iç motivasyon kazanma

  • Stres yönetim kaynaklarını oluÅŸturma

  • KiÅŸiye özel “Alışkanlık Kazanma” Stratejileri 

  • Erteleme-ÜÅŸenme-Bahane üretme döngüsünü kırma taktikleri

  • Zorlayıcı zamanlar için Destekleyici Araçlar

bottom of page